"organik devrim"
var!..
Yusuf Yavuz
Yıllardır adı HES'lerle anılan Rize'nin Çayeli ilçesi sınırlarındaki Senoz Vadisi, bugünlerde heyecan verici bir başarı öyküsüne ev sahipliği yapıyor. İTÜ'yü bitirip yıllarca bürokratlık yaptıktan sonra köyüne dönerek dedesinden öğrendiklerine bilimi de ekleyerek vadinin değerlerini yöre insanı için kalkınma aracına dönüştürmeye soyunan Ahmet Ali Kork'un çabalarına kamu kurumları da destek veriyor. Kork'un etrafında kenetlenen köylüler, ürettikleri ve yaşama biçimleriyle Senoz Vadisi'nde sessiz sedasız bir devrim gerçekleştiriyor.
Senoz Vadisi'ndeki HES Projelerine ve taş ocaklarına karşı yürüttüğü mücadeleyle tanınan TEMA Vakfı Çayeli Temsilcisi Ahmet Ali Kork öncülüğünde yürütülen çalışmalarda, Vadiyi oluşturan 12 köyden 1728 çay üreticisi organik tarıma başladı. Çay tarımını bugünlerde hızla geliştirilmeye çalışılan organik bal üretimi izliyor. Sırada; et, süt, mısır, alabalık, pekmez, sebzeler, özgün mimarisi ve yerel kültürüyle yaygınlaştırılacak eko-turizm var.
SENOZLULARIN ALKIŞLANACAK YAŞAM MÜCADELESİ
Karadeniz sahil yolu için açılan taş ocakları ve yapılmak istenen HES projelerine tepki gösteren yöre halkı, bölgedeki yıkım projelerine karşı yürüttükleri hukuki mücadeleyle bugüne kadar açılan 10 ayrı davayı da kazanmış. Ancak yaşadıkları bütün sıkıntılara ve yoksulluğa rağmen vadilerinin SİT alanı ilan edilmesi için yürüttükleri mücadeleden vazgeçmeyen Senoz halkının kendi insiyatifi ile başlattığı organik devrime kamu kuruluşları da destek veriyor.

GELECEKLERİ İÇİN KISA VADELİ ÇIKARLARI REDDETTİLER

MUHTAR AKIN:
'GEÇMİŞTE İYİ BİLDİĞİMİZ İŞLERE DÖNMÜŞ OLDUK'
'GEÇMİŞTE İYİ BİLDİĞİMİZ İŞLERE DÖNMÜŞ OLDUK'

KÖYLÜLERİN İRADESİNE VALİ ÇAKIR'DAN ÖNEMLİ DESTEK
Bölgede yürütülen çalışmaların ardından Senoz Vadisi'nden 30 arıcı geçtiğimiz aylarda organik bal üretimi yapmak üzere sertifika almış. Senozluların kendi inisiyatifleri ile ortaya koyduğu bu iradenin kamu tarafından da önemli ölçüde desteklenmesi oldukça sevindirici. Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü kısa sürede destek projesi hazırlayıp 12 Aralık 2012 tarihinde Rize Valisi Nurullah Çakır’ın da katılımı ile Kaptanpaşa köyünde 20'şer adet boş kovan ve kışlatma tezgahları 30 arıcıya teslim edilmiş.
SENOZLU ARICILAR KIŞI EĞİTİMLE GEÇİRECEK
Senoz Vadisi’nin organikleştirilmesi kapsamında geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek sertifikasyon kuruluşu ile anlaşan Senozlu arıcılar, kış dönemini Çayeli Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen arıcılık eğitimlerinde değerlendiriyor. Organik arıcılık uzmanı veteriner hekim Şeref Demir tarafından verilen ve 30 arıcının katıldığı eğitimlerin 8 hafta süreceği belirtiliyor.