Değerli okur,
Organize hayvancılık Bölgelerinin kurulmasıyla ilgili açıklamayı Dışişleri Bakanı Davutoğlu yaptı. Bu açıklama, hayvancılık sektörünün de artık Türkiye’nin denetiminden çıkarılıp AB denetimine verildiğini gösterir. Öyle olmasa açıklamayı Tarım Bakanı veya Sanayi Bakanı yapardı. En azından Hükümet sözcüsü.
Önce ormanları koruma bahanesiyle köylünün elinden keçisi alındı. Ardından hayvancılık sektörü, ette ve sütte uygulanan ithalat, fiyat politikalarıyla zarar eder hale getirlidi. Köylü ve küçük işletmeci sektörün gidişine dayanamadı. Süt inekleri kasaba satıldı. Ülkede hayvan varlığı azaldı. Yıllar önce et ve canlı hayvan ihracatçısı durumunda olan Türkiye, kurbanlık koyununu bile ithal eder hale getirlidi.
Bu uygulamaların temel bir nedeni vardı: Hayvancılık sektörünü halkın elinden alıp, büyük sermayeye teslim etmek. Sektörü girdi ve damızlık açısından dışa bağımlı kılmak...
Cumhuriyetin kurulduğu yıllardan başlayarak özelleştirmelerin başlatıldığı yıllara kadar süren; köylünün kara ineğini yüksek verimli damızlıklarla ıslah ederek, gelirini artırma, hayvancıya veteriner desteği vererek sorunlarını çözme politikaları ortadan kaldırıldı. Terör gerekçesiyle köylü meralardan yararlanamaz hale getirlidi. Keçisi elinden alındı. Hayvancılık sektörünün belkemiği olan Yörük ve tüm köylülük hayvancılık yapamaz hale getirildi. Artık büyük sermayeye hayvancılık yapacak alanlar açmaya geldi sıra. Organize Hayvancılık Bölgelerinin kuruluşu böyle anlaşılmalıdır. Organize Hayvancılık Bölgeleri, "köylünün mezarına diliken taş" tır.
Küreselleşme sürecinde (Batıda buna Neoliberal Globalizasyon diyorlar) Türm üretim araçları halkın elinden alınacaktır. Üretim küresel sermayenin istediği yerlerde, onun göstergiği kişiler tarafından, onun öngördüğü miktarlarda yapılacaktır.
Halka ne mi olacak?
Halka da kimi iktidar kömür-makarna dağıtacak, kimi iktidar alış-veriş kartı verecek, kimi de onurunu korumak adına nakit para verecek. Bu şekilde küresel sermayeye sürekli el açar durumda tutulacak.
Güncel Mersin
Haber:
KONYA - Türkiye’nin ilk organize hayvancılık bölgesinin kurulması için süreç başladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya’nın Karatay ilçesinde Organize Hayvancılık Bölgesi kurulmasıyla ilgili kararın imzadan çıktığını söyledi.
Davutoğlu, Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (AKTİSAD) Rixos Konya Otel’de düzenlediği, "Ekonomik ve siyasi istikrarın dış politikadaki yansımaları; hem kudretli hem şefkatli Türkiye" konulu konferansa katıldı. Türkiye’nin dünya sahnesinde daha aktif bir rol üstlenmeye başladığına dikkat çeken Davutoğlu, "Tarihten bazı aktörler çekiliyor, bazı aktörler tarihe giriyor. Biz tarihe giren aktörler arasında olmak zorundayız. Türkiye’nin mutlaka ve mutlaka bütün alanlarda temsil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Türk topluluğunun girişimci bir ruha sahip olduğunu vurgulayan Davutoğlu, bu girişimci topluluğun önünü açacaklarını belirterek, "Afrika’da 2 büyükelçilik daha açacağız. Toplam 30 büyükelçiliğimiz vardı, 32 olacak. İş adamlarımız nerede varsa biz oraya büyükelçilik açacağız" dedi.
İlk ’Organize Hayvancılık Bölgesi’ Karatay’da kurulacak
Çok güzel bir haberi paylaşmak istediğini de ifade eden Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Başlatılmış bir proje vardı. Bir süredir Sayın Valimiz ve arkadaşlar da takip ediyordu. Karatay’da Organize Hayvancılık Bölgesi kurulmasıyla ilgili karar imzadan çıktı. Bu kararla ilk defa Türkiye’de Organize Hayvancılık Bölgesi kurulacak. Ve bu bölgede 200 milyon dolar yatırım yapılacak. 18 bin 500 büyükbaş hayvan 21 bin dönüm alanda yetiştirilecek."
http://www.ciftlikdergisi.com.tr/turkiyenin-ilk-organize-hayvancilik-bolgesi-kuruluyor.htm
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder