4 Mayıs 2012 Cuma

"SÜT FURYASI"

Hangi süt patronu çiğ süt fiyat istikrarını küçük işlerden görüyor?

Hangi Süt Patronu Çiğ Süt Fiyat İstikrarını Küçük İşlerden Görüyor?
Çapar KANAT
Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Muharrem Yılmaz 25 Nisan 2012 tarihli Hürriyet Gazetesinde Vahap Munyar’ın okul sütü projesi ile ilgili ‘’ Bu uygulama süt fiyatlarının dengelenmesine de katkıda bulunacak değil mi  ? sorusuna
-  ‘’Ben okul sütü projesine bu açıdan bakmıyorum. Hükümet süt (çiğ)fiyatlarını dengelemek için süt tozu desteğini benimsedi.Süt fiyatları çok düştüğü anda destek devreye giriyor. Süt tozu üretimi gündeme geliyor. Hem süt tozu ithalatı da önlenmiş oluyor.’’
-  ‘’Yine de tüketimi artırıcı rolü, sektörün önünü açacak değil mi? ‘’
-  Öyle ama ben okul sütü uygulamasının ‘’ fiyat istikrarı ‘’ gibi küçük işlerle karıştırılmaması gerektiğine inanıyorum. Okul sütünün en büyük rolü, tüketim alışkanlığı yaratması olacak. Bu alışkanlık ileri yaşlarda da süt tüketimini beraberinde getirecek.
Sayın Vahap Munyar’ın,küçülen hayvancılığımıza karşın  büyüyen Endüstriyel Süt Sektörünün  önde gelen firmalarından Sütaş’ın patronu ile söyleşisinde çiğ süt fiyatlarında ‘’fiyat istikrarını ‘’ ‘’ küçük işler olarak görmesini yadırgamıyoruz. Çünkü ‘’kasap et derdinde koyun ise can derdinde’’ Çiğ sütü üreten bizlerin canı çiğ sütfiyatlarında ve fiyat istikrarında!
Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı ve patronu sayın Muharrem Yılmaz’ın ‘’ küçükişler ‘’ olarak gördüğü husus bu ülkede sayısı 800 bin aileyi bulan çiğ sütüreticilerinin geçimidir, yaşam kaygılarıdır, ülkede hayvancılık sektörünün dinamosu sayılan çiğ süt üretiminin sürdürülebilirliğidir.
Sayın Muharrem Yılmaz’ın gördüğü küçük işler;  ‘’ çiğ sütte fiyat istikrarı ‘’ nı bozmaktan dolayı endüstriyel süt sektörünün birçok mensuplarının çiğ süt satın alışlarında rekabet kanunlarına aykırı işlemlerden dolayı yargılanıp hafif paracezası aldıklarını rekabet kurumunun kararlarında okuduklarında büyük mü, küçük mü işler olduğuna karar verebilirler.
Çiğ sütte fiyatistikrarsızlığı ‘’ küçük işler ‘’dir ve serbest piyasanın değil tamamen endüstriyel süt sektörünün kontrolü altındadır ve ucuz hammadde eldeedilebilmesinin yegane unsurudur.
Çiğ Sütte fiyatistikrarsızlığı ‘’küçük işler’’dir, çiğ sütü 60-80 kuruştan satın alıp kutulayınca  fahiş bir rakam olan 2,5 TL ‘yasatmakta büyük kazanç sağlar.
Çiğ Sütte fiyatistikrarsızlığı ‘’küçük işler’’dir, 2008 yılında 1 milyon süt ineğini kasaba gönderir
Çiğ Sütte fiyatistikrarsızlığı ‘’küçük işler’’dir, 2009 yılında süt tozu parasal teşvikli politikalarını başlatır
Çiğ Sütte fiyatistikrarsızlığı ‘’küçük işler’’dir, üç yılda 90 milyon TL Süt tozu teşvikine para ödenir
Çiğ Sütte fiyatistikrarsızlığı ‘’küçük işler’’dir, uht süte 2012 yılı için 90 milyon okul sütü projesine para ayırtır
Çiğ Sütte fiyatistikrarsızlığı ‘’küçük işler’’dir, çiğ süt litre başına, hayvan başına, yem bitkileride kar başına 2008 yılından beri 5 milyar kaynak harcanır.
Çiğ Sütte fiyatistikrarsızlığı ‘’küçük işler’’dir, sıfır faizli hayvancılık yatırımlarına sübvansiyonlarda 5-7 yıl için 2 milyar TL ödenecektir..
Çiğ Sütte fiya tistikrarsızlığı ‘’küçük işler’’dir, ülkede canlı hayvan varlığını düşürdü  ve bunun sonucunda canlı, kasaplık, besilik,damızlık canlı hayvan ithalatını başlattı
Çiğ Sütte fiyatistikrarsızlığı ‘’küçük işler’’dir, et, canlı hayvan ithalatında 2,5 milyar cari açık yarattı.
Çiğ Sütte fiyatistikrarsızlığı ‘’küçük işler’’dir, çiğ süt ve damızlık hayvan üretimini imkansız kılar
Çiğ Sütte fiyatistikrarsızlığı ‘’küçük işler’’dir yerli damızlık hayvan ve çiğ süt üretimibiter ise endüstriyel süt sektörümüz için AB’nin ithal, ucuz,  kabul edilebilir değerlerde melaminli de olsa süt tozu ile pekala kutu süt, yoğurt ayranı  yurt içi fabrikalarda yapılıp üstelik üstüne süt tozundan yapılmıştır yazıları etikete konulmadan satılabilir.
Tüyü bitmemiş çocukların,karındaki ceninlerin, kadınlarımızın, kızlarımızın gelecek nesillerin hakkı olan bu kamu kaynakları Sayın Muharrem Yılmaz’ın gördüğü ‘’ küçük işler ‘’ için harcanmaktadır.Üstelik harcanan bu kaynaklar ne hayvancılık sektörünü ne de çocuklarımızı büyütmektedir, ancak ve ancak ölçülebilir şekilde endüstriyel süt sektörünü büyütmektedir..
Sayın Muharrem Yılmaz için tüketimin artması önemlidir. Teorik olarak tüketim artınca üretenin de kazancı artacaktır. Bu doğru teori içerisinde çiğ sütü üretenler değil  sadece endüstriyel sektör kazanç sağlamaktadır.Bu teorinin çarpık olması  çiğ süt fiyat istikrarsızlığında ve çiğ sütün kazançsız seviyelerde tutulmasındadır.
Çiğ Sütte fiyat istikrarıönemsiz ve küçük işler değil mi? Devlet, öyle ise ‘’Et Ve Süt Kurulu ‘’ kanun tasarısını boşuna hazırlıyor! Devlet böylesine küçük işler ile uğraşmamalı!!!
Çiğ Süt Fiyatlarını kazançsız seviyelerde tutan kim? Serbest Piyasa diyenlere güler geçerim.
Ülke topraklarında çiğ süt  üretiminin, hayvan varlığının azalması gıdagüvenliğine en büyük tehdittir. Ama endüstriyel süt sektörünün ücretli gıda güvenliği danışmanları bu tehdidi tüketicilere maalesef göstermiyor..
Tüyü bitmemiş yetimlerin,gelecek nesillerin hakkı olan üç yıldır yükseltilerek harcanan bu  kamu kaynakları Sayın Muharrem Yılmaz’ıngördüğü ‘’ küçük işler ‘’ için harcanmaktadır.
Çiğ Süt üreticilerinin,damızlık üretenlerin kazançlarındaki fiyat istikrarı ‘’küçük işler ‘’ öyle mi?
Tüketimin artması büyükişler, çiğ süt fiyatlarında istikrar ise ‘’ küçük işler ‘’ öylemi ?
Sayın Muharrem Yılmaz’ın küçük işler olarak gördüğü çiğ sütte fiyat istikrarsızlığı endüstriyel süt sektörünü büyüttükçe büyütüyor, büyüttükçe devleştiriyor, devleştikçedevletleştiriyor.
Önümüzdeki günlerde meclise sunulacak olan ‘’Et ve Süt Kurulu ‘’ kanun tasarısı; çiğ süt üreticilerine,hayvancılık sektörüne, et ve süt tüketicilerine mi yoksa devletleşen endüstriyel süt sektörüne mi hizmet edecek şekilde kanunlaşacak, göreceğiz?
Her sabah bir bardak süt içiniz. 
URL: http://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=27677

Hiç yorum yok: